Magnetic resonance imaging as a tool to quantify the adiposity distribution in fish - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Chapitre D'ouvrage Année : 2001

Magnetic resonance imaging as a tool to quantify the adiposity distribution in fish

Quantification de la distribution des tissus adipeux dans le poisson par IRM

Résumé

From a nutritional point of view, particularly and also due to its sensory and technical properties such as dressing yield, fat content and distribution are both important quality criteria of fish flesh. In this work, a MRI sequence has been optimised and image correction method has been developed to obtain accurate mapping of fat distribution in fish flesh. Because fish lipids are highly unsaturated, high contrast between muscle fibres and adipocytes is obtained by using strong T1-weighted images. So grey level restitution of fat content is affected not only by permanent field and RF reception inhomogeneities but also by RF transmission inhomogeneity which significantly affects T1-weighing. The location of adipocytes in thin myoseta between thin muscle layers variously orientated leads to images with strong partial volume effect related to voxel size. The following corrections were used to traduce grey levels in accurate fat content: -normalisation by dividing each raw image by corresponding oil phantom image obtained by a proton density weighted sequence (Spin Echo, TE/TR= 15ms/2500ms) -correction of T1-weighing effect by using B1 mapping of oil phantom -transformation of volume fat percentage in fat content by taking into account weigh density of fat and muscle. The accuracy of the MRI method was estimated by comparing fat content determination on flesh biopsies with a chemical method based on solvent extraction and the fat values of corresponding region of interest from corrected MRI images.
D'un point de vue nutritionnel et sensoriel le gras et sa répartition dans l'animal sont deux critères de qualité importants pour la chair de poisson. Dans le but d'obtenir une cartographie précise du gras, l'imagerie par résonance magnétique nucléaire a été utilisée. La séquence d'acquisition a été optimisée et une méthode de correction des images a été développée. Un contraste optimal entre le muscle et le gras a été obtenu en utilisant une séquence écho de spin fortement pondérée en T1. Dans le cas de cette séquence, les niveaux de gris des images présentent des inhomogénéités dues non seulement aux inhomogénéités du champ permanent et de la réponse de l'antenne de réception mais aussi par les imperfections de la transmission radio-fréquence. D'autre part, la localisation des myomères entre les myoseptes induit dans les images un effet important de volumes partiels. Les corrections suivantes ont été utilisées pour traduire le niveau de gris en taux de gras : - division de chaque image par l'image d'un fantôme d'huile obtenue par une écho de spin pondérée en densité de protons (TE/TR = 15ms/2500ms) - correction de l'inhomogénéité de la transmission RF en utilisant une cartographie B1 mesurée sur le même fantôme d'huile - conversion du pourcentage volumique obtenu en pourcentage massique La précision de cette méthode de mesure par IRM a été estimée en comparant les résultats obtenus par IRM avec des mesures effectuées par une méthode d'analyse chimique par extraction

Mots clés

Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02582636 , version 1 (14-05-2020)

Identifiants

Citer

G. Collewet, C.A. Toussaint, A. Davenel, Serge Akoka, Françoise Médale, et al.. Magnetic resonance imaging as a tool to quantify the adiposity distribution in fish. Royal Society of Chemistry. Magnetic Resonance in Food Science: a view to the future, 272 p., 2001, 978-0854048700. ⟨hal-02582636⟩
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